Zapiekanka makaronowa z piersią kurczaka i pieczarkami

4.5 (176 ocen)

Danie idealne na obiad lub obiadokolację.

Składniki:

  • ok 40 dag makaronu penne
    1 podwójna pierś kurczaka
    ok 40 dag świeżych pieczarek
    2 większe pomidory lub kilka koktajlowych
    1 cebula
    ząbek czosnku
    ok 20 dag sera żółtego
    olej lub oliwa z oliwek
    1 kostka rosołowa drobiowa
    sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z piersią kurczaka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
    Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy ziołami prowansalskimi, wduszamy czosnek i smażymy na rozgrzanym oleju. Pieczarki i cebulę kroimy w paski i delikatnie podsmażamy.
    W międzyczasie kroimy pomidory w niewielką kostkę lub koktajlowe na pół i trzemy ser na tarce o dużych oczkach.
    W szklance gorącej wody rozrabiamy kostkę rosołową.
    Kiedy makaron, pierś i pieczarki są już gotowe przekładamy wszystko do brytfanki bądź naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem z kostki rosołowej i posypujemy bazylią i oregano, mieszamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 - 25 min. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i wierzch posypujemy serem. Pieczemy jeszcze ok 5 - 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować