Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

4.5 (168 ocen)

Prosta i smaczna zapiekanka.

Składniki:


  • makaron świderki (u mnie kolorowy)
    suszone pomidory
    2 ząbki czosnku
    mięso mielone
    suszona bazylia
    sól, pieprz
    koncentrat pomidorowy (1 słoiczek)
    ser
    masło
    mąka
    mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone rozdrabniamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso przyprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy bazylię, sól, pieprz. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone suszone pomidory. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente.
  • 2. Beszamel: W garnuszku topimy dużą łyżkę masła. Jak masło się rozpuści, dodajemy dwie duże łyżki mąki. Wszystko mieszamy, a w trakcie dolewamy mleko (ok. pół szklanki). Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. W wybranym naczyniu układamy ugotowany wcześniej makaron. Makaron zalewamy sosem beszamelowym. Makaron przykrywamy mięsem mielonym. Mieszamy i posypujemy startym żółtym serem.

    Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 20-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować