Zapiekanka makaronowa z cukinią

4.49 (180 ocen)

Smaczna i sycąca zapiekanka makaronowa, pełna zdrowych młodych warzyw. Smak wzbogacony o czosnek i czerwone pesto

Składniki:


  • 250 g makaronu kokardki
    2 cebulki ze szczypiorkiem
    0,5 czerwonej papryki
    1 średnia cukinia
    1 mały bakłażan
    1 pomidor
    2 duże garście szpinaku
    100 g sera żółtego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Sos:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki czerwonego pesto
    2 ząbki czosnku
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżka suszonych pomidorów (igiełek)
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulkę od szczypiorku pokroić i wrzucić na patelnię (szczypiorek pokroić i odłożyć) dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać łyżkę oleju i przesmażyć warzywa.

    Cukinię wyszorować, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i przesmażyć. Warzywa przesypać do naczynia żaroodpornego. Dodać porwane liście oczyszczonego szpinaku.

    Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych warzyw. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć na drugiej łyżce oleju.

    W międzyczasie ugotować makaron na pół twardo. Odcedzić.
    Przygotować sos: wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.

    Do naczynia z warzywami dodać bakłażana i makaron, polać sosem i zamieszać.

    Posypać startym serem i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać odłożonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować