Zapiekanka gyros z ryżem i pieczarkami

4.46 (207 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dość długo przymierzałam się do zapiekanki gyros. Próbowałam kilku przepisów, ale w większości nam nie smakowały. Po kilku próbach przymierzyłam się do zrobienia własnej wersji, na którą składa się kilka przepisów i moja inwencja. Efekt uważam za zadowalający, zważywszy na to, iż zapiekanka zniknęła jeszcze tego samego dnia :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 saszetki ryżu
    - podwójną pierś z kurczaka
    - 1 puszkę kukurydzy (można mniej, ale my lubimy)
    - 1 duża czerwona papryka
    - 1 duża lub 2 mniejsze cebule
    - 300g pieczarek
    - 1 łyżeczka curry
    - przyprawa gyros
    - 1 łyżeczka suszonego czosnku
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego
    - 2 łyżki majonezu (może być light)
    - 3 łyżki pikantnego keczupu
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 150g żółtego sera
    - 2 łyżki oleju
    - masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka gyros z ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według wskazań producenta.
    Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, curry i przyprawą gyros. Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
    Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Szklimy ze szczyptą soli na łyżeczce masła klarowanego. Odkładamy do miseczki, tłuszcz zostawiamy na patelni.
  • 2. Paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy kilka minut na tłuszczu, który pozostał po cebuli. Smażymy ze szczyptą soli do chwili, aż papryka zmięknie i ładnie się zrumieni.
    Podsmażoną odkładamy do miseczki.
  • 3. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni po papryce. W razie potrzeby dodajemy odrobinkę masła klarowanego. Usmażone, przekładamy do miseczki.
    Jeśli został tłuszcz, to nie wylewamy go.
  • 4. Na patelni podsmażamy kurczaka. Jeśli został nam tłuszcz po pieczarkach, to smażymy na nim. Jeśli nie został, nie szkodzi - dodaliśmy do kurczaka odrobinę oleju, wystarczy.
    Podsmażamy kurczaka, aż woda odparuje, a mięso będzie miało piękny, apetyczny, złoty kolor.
  • 5. Przygotowujemy sos: do dużego kubka wrzucamy jogurt, majonez, keczup, sok z cytryny, suszony czosnek, sól i pieprz. Całość starannie mieszamy.
  • 6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu (1,5 torebki) i posypujemy lekko curry.
  • 7. Na ryż wykładamy połowę kukurydzy i połowę papryki. Na to wykładamy całe mięso z piersi kurczaka.
  • 8. Na kurczaka wykładamy pieczarki, resztę kukurydzy, papryki i cebulę.
  • 9. Na tym rozprowadzamy wcześniej przygotowany sos.
  • 10. Na sos wykładamy resztę ryżu (pozostałe 1,5 torebki) i leciutko dociskamy, żeby wyrównać powierzchnię zapiekanki.
  • 11. W ostatniej kolejności posypujemy zapiekankę startym, żółtym serem.
    Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego i dopiekamy jeszcze kilka minut, aż ser ładnie się zrumieni.
    Podajemy na gorąco. Ale na zimno też jest niezła :))







    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować