Zapiekanka chłopska

4.91 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do zapiekanki wykorzystałam resztki wędlin, które miałam w lodówce, oraz ugotowane ziemniaki z obiadu.

Składniki:

  • ● ok. 90 dag ugotowanych ziemniaków
    ● 35 dag wędlin, np. tłusty boczek, szynka wiejska, kiełbasa
    ● 2 pomidory
    ● 15 dag żółtego sera w plastrach
    ● 2 cebule
    ● 4 jajka
    ● olej
    ● 4 łyżki mleka
    ● 1/2 pęczka szczypiorku
    ● sól, pieprz
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.91 (184 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka chłopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebule, pomidory
    i wędliny kroimy w plastry.
    Wędliny podsmażamy na oleju,
    aż będą chrupiące.
  • Zapiekanka chłopska 2. Dno naczynia żaroodpornego
    smarujemy tłuszczem i posypujemy
    bułką tartą. Następnie
    wykładamy po 1/3 ziemniaków,
    cebuli, wędliny, pomidorów i sera. Czynność dwukrotnie
    powtarzamy.
  • 3. Jajka rozkłócamy, mieszamy
    z mlekiem. Doprawiamy
    solą i pieprzem, polewamy
    potrawę. Zapiekamy ok. 25
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.
    Szczypiorek myjemy i siekamy.
    Posypujemy zapiekankę.

Porady

● Zapiekankę warto urozmaicić pokrojoną papryką. ● Smak zaostrzymy, dodając do potrawy 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a do rozkłóconych jajek odrobinę suszonego rozmarynu lub ziół prowansalskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować