Przepis zainspirowany daniem z pewnej poznańskiej restauracji.
60 min
Składniki:
Duża podwójna pierś z kurczaka,
Ok. 600 gram ziemniaków,
Duży brokuł (lub dwa mniejsze),
Sos beszamelowy:
1/4 kostki masła,
2 łyżki mąki,
2 szklanki mleka,
Sól, pieprz do smaku,
Żółty ser do posypania,
Kostka rosołowa,
Łyżka oleju,
Masło do wysmarowania naczynia.
Zapiekanka brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć ziemniaki.
2.Filety z kurczaka pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju z kostką rosołową. Wyłożyć do naczynia.
3.Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, chwilę podsmażyć. Dodać mleko i ciągle mieszając zagotować. Gdy sos zgęstnieje, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos wylać do naczynia.
4.Brokuł podzielić na różyczki i także lekko obgotować w osolonej wodzie. Wyłożyć do naczynia. Posypać serem oraz zapiec około 20-30 minut.
Porady
Ilość składników można dopasować do wielkości naczynia żaroodpornego. Potrawę można także przygotować jedno porcjowo w kokilkach.
Komentarze