Zapiekane ziemniaki z szynką i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Naszła mnie ochota na ziemniaki w innej odsłonie, niestety nie jestem mistrzynią robienia pięknych zdjęć ale w smaku były pyszne

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok 8 dużych ziemniaków
    2 nieduże pomidory
    1 cebula
    200 g sera żółtego
    100g szynki (lub innej wędliny)
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Szynki Ser

Zapiekane ziemniaki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek, ma zostać brzeg o grubości ok 1cm. Szynkę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, gniazda wyciąć resztę pokroić w kostkę. Wydrążone ziemniaki (środek) pokroić drobno, olej rozgrzać, dodać ziemniaki i cebulę i podsmażyć. Zdjąć z ognia,dodać do reszty farszu, doprawić solą i pieprzem. Połówki ziemniaków też lekko oproszyć solą, powkładać farsz, jeśli wylatuje to nic się nie dzieje, ale starać się, żeby był na ziemniaku. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Ser zetrzeć na grubych oczkach, obsypać ziemniaki. Piec w temp 180*C ok 60 min. Można również ser wysypać dopiero jak już ziemniaki będą miękkie, wtedy zapiekać jeszcze przez ok 10min

Porady

Jeżeli nie chcemy bardzo długo czekać aż ziemniaki się upieką można je podgotować przez ok 15min, w takiej formie jak wkładamy do piekarnika czyli przekrojone na pół z wydrążonym środkiem, ponieważ ten środek surowy się podsmaża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szynka Ziemniaki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować