Zapiekane pomidory na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Plastry pomidorów posmarowane oliwą z czosnkiem, zapieczone na francuskim cieście z fetą i ziołami. To danie wegetariańskie jest tak pyszne, że nie powstydziłabym się częstować gości. Proste a jakie smaczne i efektowne.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kawałki ciasta francuskiego z masłem!

    4 pomidory

    2 łyżki oliwy z oliwek

    ząbek czosnku

    sól i pieprz lub papryczka chili w płatkach

    oregano, bazylia, natka do posypania

    1/2 opakowania fety

Zapiekane pomidory na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni C.
    Czosnek przyciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy płaty ciasta. Pomidora kroimy w plastry. Układamy na cieście i smarujemy oliwą z czosnkiem. Posypujemy ziołami, sola i pieprzem lub papryczką chili. Pieczemy 15 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy fetą i dalej zapiekamy z serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy