Zapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- 16 makaronowych muszli
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g szpinaku mrożonego (może też być świeży)
- pół kulki mozzarelli
- łyżka tartego parmezanu
- 100 g żółtego sera
- pół kostki fety
- 100 g sera pleśniowego camembert
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- sól
Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muszle ugotować al dente w osolonej wodzie.
2.Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i wrzucić szpinak. Doprawić go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażyć około 6-7 minut. Ser żółty i mozzarelle zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę dodać do farszu. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę, a fetę pokruszyć. Dodać starty parmezan i wszystko dokładnie wymieszać.
3.W rondelku o grubym dnie roztopić masło i dodać mąkę. Cały czas mieszać aż powstanie gładka masła. Stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszają aby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
4.Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarować połowę sosu beszamel. Każdą muszlę najpierw nadziać szpinakiem i masą serową. Muszle polać resztą sosu i posypać odłożonym serem.
Komentarze