Zapiekane naleśniki z orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś proponuję pełne orzechów zapiekane naleśniki. Zapiekane naleśniki z orzechami w moim domu podawane są jako obiad lub słodka kolacja. Zapiekane naleśniki z orzechami są bogate w składniki mineralne:magnez, wapń, cynk czy żelazo.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    500 ml mleka 3,2%
    340 g mąki pszennej
    20 g cukru( 1,5 łyżki)
    2 jaja
    1 op. cukru waniliowego
    100 ml oleju
    20 ml wody gazowanej
    1 łyżeczka smalcu
    aromat waniliowy
    nadzienie
    250 g orzechów włoskich
    100 g miękkiego masła
    sos
    200 ml śmietany 12%
    100 g orzechów włoskich

Zapiekane naleśniki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
    Orzechy włoskie mielimy. Zmielone orzechy łączymy z miękkim masłem. Powstałym masłem orzechowym smarujemy naleśniki. Zawijamy tworząc rulon.
    Naleśniki układamy w formie ceramicznej polewamy śmietaną i posypujemy mielonymi orzechami. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy