Zapiekane naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI: SKŁADNIKI DOKŁADNIE KIKSUJEMY ZE SOBĄ. MIKSUJEMY JE DOSYĆ DŁUGO ABY BYŁO DOBRZE NAPOWIETRZONE. PATELNIĘ NATŁUSZCZAMY ODROBINĘ OLIWĄ. WLEWAMY CIASTO. SMAŻYMY DOKŁADNIE Z KAŻDEJ STRONY.
2.MIĘSO KROIMY W KOSTKI POSYPUJEMY PRZYPRAWĄ DO GYROSA. SMAŻYMY AŻ SIĘ ZARUMIENI. DO MIĘSA DODAJEMY POKROJONĄ W KOSTKĘ CEBULĘ SMAŻYMY.
PODSMAŻONE MIĘSO Z CEBULKĄ ZDEJMUJEMY Z PATELNI. ODSTAWIAMY.
3.PIECZARKI KROIMY W PLASTERKI, PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM, SMAŻYMY (NA OLIWIE LUB MAŚLE).
4.PODSMAŻONE PIECZARKI MIESZAMY Z MIĘSEM. DODAJEMY DO TEGO SUSZONE POMIDORY.
5.NALEŚNIKI UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM (POJEDYNCZO). NA POŁOWĘ NALEŚNIKA UKŁADAMY FARSZ. NALEŚNIKA SKŁADAMY NA PÓŁ. NA WIERZCHU POLEWAMY SOSEM BESZAMELOWYM. POSYPUJEMY SEREM
6.CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 ST. PIECZEMY OKOŁO 15 MINUT.
OZDABIAMY ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY:
W GARNKU ROZPUSZCZAMY MASŁO. NA ROZGRZANE MASŁO WRZUCAMY MĄKĘ,MIESZAMY, PODSMAŻAMY. DO TEGO DOLEWAMY MLEKO. CAŁY CZAS MIESZAMY AŻ SOS LEKKO ZGĘSTNIEJE.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ, PIEPRZEM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ.
Komentarze