ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I POMIDORAMI

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

ŁATWY SPOSÓB NA UROZMAICENIE NALEŚNIKÓW. SĄ ŚWIETNE NA CODZIENNY OBIAD.

  • 40 min

Składniki:

  • NA CIASTO: (NA OKOŁO 6 NALEŚNIKÓW średniej wielkości)

    - 1 SZKLANKA MLEKA
    - 3/4 SZKLANKI MĄKI
    - 2 JAJKA
    - ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
    - SZCZYPTA SOLI
    - OLIWA DO SMAŻENIA.

    "NADZIENIE"
    - PIERŚ Z KURCZAKA
    - OKOŁO 15 PIECZAREK
    - 1 CEBULA
    - 10 SUSZONYCH POMIDORÓW
    - PRZYPRAWA DO GYROSA

    SÓL, PIEPRZ

    DODATKOWO:
    - SER ŻÓŁTY DO POSYPANIA NALEŚNIKÓW
    - 3 ŁYŻKI MASŁA
    - 3 ŁYŻKI MĄKI
    - SZKLANKA MLEKA
    - GAŁKA MUSZKATOŁOWA
    - SÓL, PIEPRZ

    ŚWIEŻA BAZYLIA DO OZDOBY
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Zapiekane naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIK 1. PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI: SKŁADNIKI DOKŁADNIE KIKSUJEMY ZE SOBĄ. MIKSUJEMY JE DOSYĆ DŁUGO ABY BYŁO DOBRZE NAPOWIETRZONE. PATELNIĘ NATŁUSZCZAMY ODROBINĘ OLIWĄ. WLEWAMY CIASTO. SMAŻYMY DOKŁADNIE Z KAŻDEJ STRONY.
  • MIĘSO Z CEBULKĄ 2. MIĘSO KROIMY W KOSTKI POSYPUJEMY PRZYPRAWĄ DO GYROSA. SMAŻYMY AŻ SIĘ ZARUMIENI. DO MIĘSA DODAJEMY POKROJONĄ W KOSTKĘ CEBULĘ SMAŻYMY.
    PODSMAŻONE MIĘSO Z CEBULKĄ ZDEJMUJEMY Z PATELNI. ODSTAWIAMY.
  • 3. PIECZARKI KROIMY W PLASTERKI, PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM, SMAŻYMY (NA OLIWIE LUB MAŚLE).
  • 4. PODSMAŻONE PIECZARKI MIESZAMY Z MIĘSEM. DODAJEMY DO TEGO SUSZONE POMIDORY.
  • NALEŚNIKI Z FARSZEM 5. NALEŚNIKI UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM (POJEDYNCZO). NA POŁOWĘ NALEŚNIKA UKŁADAMY FARSZ. NALEŚNIKA SKŁADAMY NA PÓŁ. NA WIERZCHU POLEWAMY SOSEM BESZAMELOWYM. POSYPUJEMY SEREM
  • 6. CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 ST. PIECZEMY OKOŁO 15 MINUT.

    OZDABIAMY ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ
  • 7. PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY:

    W GARNKU ROZPUSZCZAMY MASŁO. NA ROZGRZANE MASŁO WRZUCAMY MĄKĘ,MIESZAMY, PODSMAŻAMY. DO TEGO DOLEWAMY MLEKO. CAŁY CZAS MIESZAMY AŻ SOS LEKKO ZGĘSTNIEJE.
    PRZYPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ, PIEPRZEM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować