Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem

4.5 (150 ocen)

To najsmaczniejsza wersja zapiekanego makaronu jaka do tej pory jadłam. Szpinak i połączeniu sera pleśniowego powala na kolana. Całość polana sosem beszamelowym i posypana serem. Niebo w gębie. Ja to danie zrobiłam dla gości, smakowało wszystkim.

Składniki:

  • ok 12-16 szt dużych muszli makaronowych
    300 g szpinaku świeżego
    200-300 g szpinaku mrożonego
    100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur
    pół szklanki śmietany 18%
    50 g sera żółtego startego
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz
    sól do smaku
    2-3 łyżki masła do smażenia

    Sos pomidorowy:
    puszka krojonych pomidorów
    1 cebula
    bazylia suszona lub świeża
    tymianek lub zioła prowansalskie
    sól
    pieprz

    Sos beszamelowy z serem:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 i 1/4 szklanki mleka
    garść tartego sera żółtego
    1 żółtko
    gałka mielona muszkatołowa

    Dodatkowo:
    ser żółty do posypania


Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Ser

Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 1. Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć na sicie.
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 2. Masło roztopić na patelni i stopniowo dodawać szpinak świeży i mrożony. całość dusić do rozmrożenia się szpinaku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut do odparowania wody. Wystudzić.
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 3. Do wystudzonego szpinaku, dodać ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól (uwaga na sól, ser pleśniowy jest dość słony także trzeba uważać aby nie przesolić)
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 4. Sos pomidorowy- cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy lub oleju, dodać pomidory z puszki, zioła i przyprawy. Smażyć kilka minut aż pomidory całkiem się rozpadną a sos stanie się spójny.

    Sos beszamelowy- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 5. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 6. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy, na sosie ułożyć nadziane masą szpinakową muszle. Całość zalać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 180 stopni aż wierzch się zapiecze. Dodatkowo pod koniec pieczenia można posypać serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować