Zapiekane kotlety z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłucz, potnij na 4 kotlety. Mocno je rozbij tłuczkiem. Pieczarki oczyść, potnij w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Kotlety przypraw solą i pieprzem. Oprósz mąką z obu stron, następnie panieruj w rozmąconych jajkach oraz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim kotlety na złoty kolor. Zdejmij. Trzymaj w cieple, by nie wystygły. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę oraz pieczarki. Stale mieszając, smaż 2-3 minuty. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Kotlety ułóż w żaroodpornym naczyniu. Nałóż na nie po porcji pieczarek z cebulą i przykryj plastrami sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200st. Piecz ok. 10 minut, aż ser się roztopi.
Komentarze