Zapiekane kluseczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki umyć, gotować 20 minut w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Zalać na chwilę zimną wodą.
2.2. Obrać ziemniaki ze skórki, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Kiedy całkowicie ostygną, zagnieść z mąką i 1 jajkiem. Doprawić masę ziemniaczaną do smaku solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową.
3.3. Uformować z ciasta niezbyt gruby wałek, pokroić na kawałki długości około 5 centymetrów. Spłaszczyć kluseczki , a następnie nieco „ zaostrzyć” na końcach. Ułożyć gęsto w nasmarowanym odrobiną tłuszczu żaroodpornym naczyniu.
4.4. Rozpuścić w rondelku 3 łyżki tłuszczu, polać kluseczki w formie. Wstawić naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika, piec kluseczki 15 minut w temperaturze około 200 stopni.
5.5. Obrać czosnek, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozmącić w mleku pozostałe jajka, dodać rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, słodką papryką oraz gałką muszkatołową.
6.6. Polać sosem kluseczki w formie. Ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze 10 – 15 minut. Podawać posypane tymiankiem z sałatką ze świeżych warzyw (np. pomidorów).
Komentarze