ZAPIEKANE KLUSECZKI ZIEMNIACZANE

0 (0 ocen)

Danie to jest łatwe do przygotowania i jest bardzo smaczne.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    • 80 dag ziemniaków
    • 3 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 3 czubate łyżki mąki
    • 3 łyżki masła lub margaryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • Sól, pieprz
    • Tarta gałka muszkatołowa
    • Słodka papryka
    • Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane kluseczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki umyć, gotować 20 minut w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Zalać na chwilę zimną wodą.
  • 2. 2. Obrać ziemniaki ze skórki, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Kiedy całkowicie ostygną, zagnieść z mąką i 1 jajkiem. Doprawić masę ziemniaczaną do smaku solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową.
  • 3. 3. Uformować z ciasta niezbyt gruby wałek, pokroić na kawałki długości około 5 centymetrów. Spłaszczyć kluseczki , a następnie nieco „ zaostrzyć” na końcach. Ułożyć gęsto w nasmarowanym odrobiną tłuszczu żaroodpornym naczyniu.
  • 4. 4. Rozpuścić w rondelku 3 łyżki tłuszczu, polać kluseczki w formie. Wstawić naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika, piec kluseczki 15 minut w temperaturze około 200 stopni.
  • 5. 5. Obrać czosnek, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozmącić w mleku pozostałe jajka, dodać rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, słodką papryką oraz gałką muszkatołową.
  • 6. 6. Polać sosem kluseczki w formie. Ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze 10 – 15 minut. Podawać posypane tymiankiem z sałatką ze świeżych warzyw (np. pomidorów).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować