Zapiekane gruszki z serem gorgonzola

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże gruszki
    sok z 1 cytryny
    150 g sera gorgonzola
    12 plastrów szynki dojrzewającej
    500 ml białego wytrawnego wina
    8 ziaren pieprzu
    2 liście laurowe
    2 l wody

Zapiekane gruszki z serem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane gruszki z serem gorgonzola 1. Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia.
    Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny, włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem gruszki, osączyłem, odstawiłem do wystudzenia. Przyciąłem dolne części, aby mogły stać. Odciąłem też 3-4 cm od góry, odłożyłem ścięte części. Wydrążyłem środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie.
    Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami.
    Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami.
    Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową. Zapiekałem ok. 15 minut w temp. 200 stopni C, aż szynka się zrumieniła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy