Zapiekana tortilla z kurczakiem i szpinakiem

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Niesamowita mieszanka smaków. Danie wzorowane na hiszpańskej quesadillas, którą zajadaliśmy się podczas wakacji w Hiszpanii.

  • 30 min

Składniki:

  • • 4 placki pszenne tortilli
    • 1 duża pierś kurczaka
    • 250g świeżego szpinaku
    • 150g mozarelli startej
    • sól, pieprz, sos sojowy
    • 1 łyżeczka miodu
    • oliwa do smażenia
    • kilka mini pomidorków
    • pietruszka zielona
    • kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana tortilla z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana tortilla z kurczakiem i szpinakiem 1. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
    • Rozgrzać oliwę, przesmażyć umyty szpinak (nie kroić), posolić.
    • Pierś kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, sos sojowy, usmażyć na oliwie.
    • Na koniec dodać miód, jeszcze chwilkę smażyć.
    • Do okrągłego naczynia żaroodpornego włożyć na dno tortillę, na nią rozłożyć połowę szpinaku, posypać 1/4 częścią mozarelli.
    • Przykryć tortillą, rozłożyć cały kurczak smażony, posypać 1/4 mozarelli.
    • Znów tortilla, pozostały szpinak i część mozarelli.
    • Przykryć ostatnią tortillą, posypać ostatnią częścią sera, położyć pomidorki przekrojone na połowę.
    • Zapiekać przez 10 minut.

Porady

Podawać na gorąco posypane zieloną pietruszką ze schłodzoną kwaśną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować