Zapiekana tortilla z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
• Rozgrzać oliwę, przesmażyć umyty szpinak (nie kroić), posolić.
• Pierś kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, sos sojowy, usmażyć na oliwie.
• Na koniec dodać miód, jeszcze chwilkę smażyć.
• Do okrągłego naczynia żaroodpornego włożyć na dno tortillę, na nią rozłożyć połowę szpinaku, posypać 1/4 częścią mozarelli.
• Przykryć tortillą, rozłożyć cały kurczak smażony, posypać 1/4 mozarelli.
• Znów tortilla, pozostały szpinak i część mozarelli.
• Przykryć ostatnią tortillą, posypać ostatnią częścią sera, położyć pomidorki przekrojone na połowę.
• Zapiekać przez 10 minut.
Porady
Podawać na gorąco posypane zieloną pietruszką ze schłodzoną kwaśną śmietaną.
Komentarze