Zapiekana kasza z warzywami

4.5 (159 ocen)

  • 35 min

To danie wymyśliłam po pobycie na Roztoczu, gdzie kasza gryczana jest bardzo popularna. Zaglądnęłam do lodówki i ze znalezionych składników przygotowałam zdrowy, pożywny i bardzo smaczny obiad:)

  • 35 min

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej, kostka rosołowa, warzywa - brokuł, papryka, por, czerwona fasola (puszka), pomidor, przyprawy - kurkuma, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz

    sos beszamelowy - łyżka masła, łyżka mąki, szklanka mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ewentualnie łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana kasza z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować warzywa na parze - brokuł bez przypraw przez około 20-25 minut, pokrojony por i paprykę przez 10 minut.
    Zagotować wodę (ilość według wskazówek na opakowaniu kaszy) - zwykle w stosunku 2:1 (woda : kasza). Dodać kostkę rosołową i przyprawy (na czubek łyżeczki). Na wrzątek wsypać kaszę i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę.
  • 2. Sos
    Roztopić masło, dodać mąkę i mieszać przez chwilę, dodać mleko i przyprawy. Gotować i mieszać jednocześnie. Na koniec można dodać łyżkę śmietany.
    Roztopić masło, dodać mąkę i mieszać przez chwilę, dodać mleko i przyprawy. Gotować i mieszać jednocześnie. Na koniec można dodać łyżkę śmietany.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kaszy, następnie warstwę warzyw (brokuł, por, papryka, fasola) i na koniec znów warstwę kaszy. Udekorować pokrojonymi w plastry pomidorami. Polać sosem. Piec w temperaturze 180° około 40 minut.

Porady

Zaproponowane przeze mnie warzywa można zastąpic innymi:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować