Zapiekana kasza z patelni

0 (0 ocen)

  • 40 min

razem z mamą lubimy tworzyć nowe dania - tym razem z opróżniania lodówki powstała tzw. zapiekanka "śmietniczek"

  • 40 min

Składniki:

  • - kasza jeczmienna - 100 g
    - dowolna wędlina - 5-6 plasterków
    - cebulka
    - po połowce papryki czerwonej i zielonej
    - 2 jajka
    - 2 pomidory
    - ser wędzony - 4-5 plastrów
    - przyprawa staropolska, majeranek, oregano

Zapiekana kasza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną ugotować z dodatkiem łyżeczki majeranku i wystudzić.
  • 2. Wędlinę i cebule posiekać i podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę. Zimną kaszę wymieszać z jajkami. Doprawić masę przyprawą staropolską i wylać na przesmażone uprzednio składniki.
  • zapiekana kasza z patelni 3. Wierzch zapiekanki udekorować ósemkami pomidora i plastrami sera wędzonego. Całość posypać oregano i zapiekać na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy