Zapalanka

4.98 (142 ocen)

  • 2 godz.

Smak tej zupy przypomina mi kuchnię mojej babci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 mały kurczak LUB 1 kg łopatki wieprzowej
    1 kg ziemniaków (po obraniu)
    750 g marchewki (po obraniu)
    400 g pietruszki (po obraniu)
    2 duże cebule
    pęczek koperku
    3 czubate łyżki mąki
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4.98 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zapalanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Zagotować, zebrać szumy i wywar lekko osolić.
  • 2. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę marchew i pietruszkę oraz osobno ziemniaki.
  • 3. Marchew i pietruszkę wrzucamy do wywaru. Gdy kurczak i warzywa zaczną mięknąć, dodajemy posiekany koperek i ziemniaki.
  • 4. Cebulę kroimy drobno i zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju, wrzucamy do zupy.
  • 5. Na patelni ze smażenia cebuli wsypujemy mąkę i smażymy ją (nie dodajemy już tłuszczu!) aż zbrązowieje.
  • 6. Gorącą mąką ,,zapalamy,, zupę cały czas mieszając.
  • 7. Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gałązkami świeżego kopru lub posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować