Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i…

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zafascynowani gruzińskim chaczapuri, postanowiliśmy zrobić coś na wzór tej potrawy. I znowu połączyliśmy kuchnie, gdzie dominuje nasza, rodzima.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki
    20 g drożdży
    3/4 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli
    Farsz:
    300 g kiszonej kapusty
    300 g żeberek wieprzowych
    1 garść suszonych grzybów
    1 litr bulionu warzywnego
    100 g kaszy pęczak
    100 g roladki sera koziego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i… - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i… 1. Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże.
    Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu.

    W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy.
    Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy.
    Wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Ciasto rozwałkowujemy, na środek układamy farsz, posypujemy pokruszonym serem. Ciasto z boków zbieramy, zamykamy farsz i lekko rozwałkowujemy. Układamy na blasze do pieczenia, pieczemy 35 min w 190°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować