zalewa do ryb smażonych

4.2 (241 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne rybki w zalewie octowej. Co zrobić jak mąż przyniesie znowu porcje złowionych płotek lub leszczy? Smażę je i przechowuję w słoikach a potem razem zjadamy je z chlebem.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na dwa słoiki 1 litrowe
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    2 łyżki cukru
    1 paska łyżeczka soli
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Dodatkowo:
    2 cebule
    2 łyżki oliwy
    I oczywiście oczyszczone ryby
Wystaw ocenę:

4.2 (241 ocen)

Zobacz również:

Ryba Marynata

Zalewa do ryb smażonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa octowa do ryb smażonych 1. Ryby przyprawić solą ,pieprzem i usmażyć tylko w mące.
    Zagotować z podanych składników zalewę, dodając ocet na końcu.
    Cebulę pokroić w krążki, lekko zeszklić, wrzucić do wrzątku zalewy aby się dwa razy przewróciły.
    Ryby zalać przestudzoną zalewą, pozostawić na 4-5 dni aby się przegryzły .Mogą stać w słoikach w chłodnym miejscu ok.2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować