Zakwas na żur

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Idealny na żurek wielkanocny.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 ml przegotowanej wody
    6 łyżek mąki żytniej
    6 ząbków czosnku
    6 listków laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu kolorowego

Zakwas na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do dużego słoja, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć obrany i rozduszony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. całość dobrze wymieszać i przykryć gazą. Nie zakręcam słoika nakrętką, ponieważ zakwas musi mieć dostęp do powietrza. Słoik należy odstawić w zaciemnione miejsce i codziennie przemieszać go drewnianą łyżką. Jest gotowy po ok. 7 dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy