Zakwas na barszcz czerwony

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć esencjonalnego, domowego barszczu czerwonego. Najpyszniejszy to ten, przygotowany na domowym zakwasie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 1/2 kg buraków
    1 - 1 1/2 litra przegotowanej letniej wody
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 kromka razowego chleba
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory Zakwas

Zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Duży 2 litrowy słój wyparzyć. Buraki ułożyć w słoiku. Dodać obrany czosnek, ziele i liść, cukier oraz sól. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Zalać wszystko wodą (w takiej ilości, aby buraki były zakryte). Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ale przewiewne miejsce na około 5-7 dni. Po kilku dniach utworzy się na wierzchu piana. Należy zebrać ją dokładnie. Zakwas przecedzić przez sito wyłożone gazą. Odcedzony zakwas przelać do czystych, wyparzonych butelek/słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować