Zakwas na barszcz czerwony

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Niedługo Wigilia, trzeba wypróbować nowe przepisy.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
    2 litry wody
    kilka ząbków czosnku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    marchewka
    3 goździki
    2 łyżki soli
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przetwory Zakwas

Zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować i ostudzić, posolić i posłodzić. Buraki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w plastry. Na dno słoika ułożyć buraki, marchewkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku. Następnie kolejną taką samą warstwę aż do skończenia składników. Zalać wodą, dołożyć goździki i przykryć gazą. Codziennie trzeba otwierać i zbierać szum jaki się wytworzy. Taki zakwas jest gotowy po ok. tygodniu.B
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować