Zakwas buraczany do świątecznego barszczu

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Barszcz na domowym zakwasie jest pyszny i aromatyczny.

Składniki:

  • 2kg buraków czerwonych

    6 ząbków czosnku

    kromka chleba razowego - przygotowanego na naturalnym zakwasie (bez dodatku drożdży)

    przegotowana ciepła woda – około 2 litrów

    1 i ½ łyżka soli

    6 liści laurowych,

    garstka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zakwas buraczany do świątecznego barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. Surowe buraki czerwone dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki; wkładamy do czystego słoika, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Na koniec, po zalaniu wodą dodajemy 1 kromkę chleba razowego na zakwasie - ja owijam w nową gazę wtedy mam pewność, że chleb się nie rozpuści.
    Tak przygotowany słój przykrywamy gazą lub folią , odkładamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
  • 2. Po kilku dniach wyjmujemy chleb z zakwasu a gdy zobaczymy, że na wierzchu jest piana to należy ją najpierw usunąć, a następnie klarowny, rubinowoczerwony, pachnący czosnkiem i ziołami kwas buraczany zlać do zakręcanych butelek. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować