Zakręcony chleb pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy pieczywo: Z połową szklanki wody wymieszać cukier oraz drożdże. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek, sól oraz połowę mąki. Wymieszać. Dodać pozostałą mąkę. Zmiksować aż składniki połączą się a ciasto będzie kleiste. Na blat wysypać odrobinę mąki. Ugniatać ciasto aż będzie gładkie i giętkie. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt. Nałożyć na ciasto warstwę sosu pieczarkowego oraz posypać parmezanem. Zwinąć chleb na kształt rolady. Przełożyć ciasto do keksówki. Przykryć i odstawić na pół godziny.
Na koniec posmarować żółtkiem i posypać parmezanem. Piec w temp 180 st. przez 40 minut.
Komentarze