ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

DOMOWY CHLEB NAFASZEROWANY PIECZARKAMI

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 op. drożdży
    150 ml letniej wody
    150 ml letniego mleka
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 słoik sosu pieczarkowego (można oczywiście przygotować swój, ale tym razem zabrakło czasu). Użyłam sosu Łowicz.
    40 g parmezanu
    1 żółtko
    1 łyżeczka oregano

Zakręcony chleb pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy pieczywo: Z połową szklanki wody wymieszać cukier oraz drożdże. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek, sól oraz połowę mąki. Wymieszać. Dodać pozostałą mąkę. Zmiksować aż składniki połączą się a ciasto będzie kleiste. Na blat wysypać odrobinę mąki. Ugniatać ciasto aż będzie gładkie i giętkie. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny.

    Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt. Nałożyć na ciasto warstwę sosu pieczarkowego oraz posypać parmezanem. Zwinąć chleb na kształt rolady. Przełożyć ciasto do keksówki. Przykryć i odstawić na pół godziny.

    Na koniec posmarować żółtkiem i posypać parmezanem. Piec w temp 180 st. przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy