Zakręcone pancake dyniowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dyniowe pancake z cynamonowym zawijaskiem :) Świetnie smakuje i bardzo ciekawie wygląda.

  • 20 min

Składniki:

  • Masło cynamonowe:
    65 g miękkiego masła
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 czubata łyżka brązowego cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki puree z dyni
    1 małe jajko
    1 łyżka oleju

Zakręcone pancake dyniowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło cynamonowe:
    Wszystkie składniki zmiksować, nałożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków.
  • 2. Ciasto:
    Wszystkie składniki razem zmiksować na jednolite ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wykładać łyżką okrągłe placuszki. Smażyć na małym ogniu ok.1,5 minuty. Szprycą z końcówką do nadziewania pączków wyciskać, lekko wciskając w ciasto, spiralny wzór z masła cynamonowego. Smażyć jeszcze chwilkę, przewrócić na drugą stronę i po ok. 10 sekundach zdjąć na papierowy ręcznik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy