Zając wielkanocny - mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mazurek w formie wielkanocnego zająca swoim wyglądem nawiązuje do świąt. Domowy mazurek każdego roku może mieć inny wymyślony przez nas smak.
Do mazurka możemy użyć gotowej masy kajmakowej ze sklepu lub przygotować ją samodzielnie ze skondensowanego mleka w puszce.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    250 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    3 żółtka ugotowane na twardo
    1 jajko
    2 łyżki mąki migdałowej
    400 g masy kajmakowej
    kawałek nerkowca
    pisak spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto Kajmak

Zając wielkanocny - mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeciskamy przez sito żółtka ugotowane na twardo.

    Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, dodajemy jajko, żółtka i łączymy przy użyciu noża. Dodajemy masło, kroimy je na kawałki. Wszystko zagniatamy do momentu dokładnego połączenia składników.

    Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.

    W czasie, w którym ciasto chłodzi się w lodówce, otwieramy puszkę z masą kajmakową i podgrzewamy.

    Ciasto na mazurek wałkujemy. Ostrzem noża zarysowujemy na nim kształt zająca, a następnie wycinamy go nożem. Z odciętego ciasta zwijamy wąskie rulony i oklejamy je wokół brzegów wyciętego ciasta. Z trzech małych kawałków ciasta doklejamy oczy i nos.

    Na cieście rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową pomijając uwypuklone miejsca. Wykałaczką znaczamy wąsy, pisakiem spożywczym rysujemy plamki na oczach, a z nerkowca robimy uśmiech.

Porady

Aby samemu przygotować masę puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku, zalewamy ją wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 3 godziny. Puszkę otwieramy, kiedy całkowicie ostygnie. Niezależnie od tego z jakiej masy kajmakowej skorzystamy, puszkę z masą kajmakową umieszczamy w garnku z gorącą wodą i lekko podgrzewamy. Podgrzana masa kajmakowa będzie rzadsza i będzie można równomiernie rozprowadzić ją na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Mąka Migdały Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować