Wytrawny keks jesienny warzywno-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser gouda pokroić w kostki ( ok.1 cm ) , a ser feta odsączyć na sicie. Umyte papryki pokroić w drobna kostkę. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej, i w dalszym ciągu ubijać. Dodać wymieszane mąki ( ziemniaczaną i pszenną ) z proszkiem do pieczenia i pieprzem , i delikatnie np. przy pomocy szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Dodać sery, paprykę, posiekane orzechy. Część masy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( 14x32 ) . Ułożyć umyte i osuszone całe pieczarki i wyłożyć pozostałą masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Po wyjęciu ostudzić na kratce. Smacznego.
Komentarze