Wytrawny keks jesienny warzywno-serowy

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na warzywno-serowy keks. Bardzo dobre danie np. na kolację, na spotkanie z przyjaciółmi.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 małych jajek
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    150 g sera feta w kostkach
    150 g sera gouda

    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1/2 szklanki zielonego groszku
    6 pieczarek
    garść orzechów włoskich
    75 ml oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Keks Przystawki

Wytrawny keks jesienny warzywno-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser gouda pokroić w kostki ( ok.1 cm ) , a ser feta odsączyć na sicie. Umyte papryki pokroić w drobna kostkę. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej, i w dalszym ciągu ubijać. Dodać wymieszane mąki ( ziemniaczaną i pszenną ) z proszkiem do pieczenia i pieprzem , i delikatnie np. przy pomocy szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Dodać sery, paprykę, posiekane orzechy. Część masy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( 14x32 ) . Ułożyć umyte i osuszone całe pieczarki i wyłożyć pozostałą masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Po wyjęciu ostudzić na kratce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować