Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką

4.5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W roli przekąski jedzonej nad klawiaturą komputera świetnie sprawdzą się wytrawne muffiny z oliwkami i szynką. Atrakcyjniejsze od kanapek, zwłaszcza dla młodych komputerowców, no i nie brudzą rąk.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oliwki (czarne): 50 gramów
    - szynka: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - mąka: 350 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - masło: 120 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - musztarda (Francuska): 1 łyżeczka
    - olej (z pestek winogron): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Szynki Muffiny wytrawne

Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż do miękkości na łyżce oleju. Dodaj masło, aby się rozpuściło i odstaw z palnika do przestudzenia. Następnie dodaj musztardę, jajka, mleko i całość lekko roztrzep widelcem.
  • 2. Do miski przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia dodaj zawartość patelni i szybko wymieszaj tylko, aby składniki się połączyły.
  • 3. Oliwki i szynkę pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj do ciasta.
  • Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką 4. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 25 minut.
  • Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką 5. Wyjęte z piekarnika muffinki zostaw w formie jeszcze 5 minut, a następnie wystudź na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować