Zapraszam na pyszne wytrawne gofry śniadaniowe podane z jajkiem sadzonym oraz warzywami. Takie śniadanie nasyci na długo oraz doda energii na cały dzień. Polecam
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
200 g cukinii
1 jajko
50 ml mleka
1 szkl mąki orkiszowej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka rozpuszczonej margaryny/masła/oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu i ziół prowansalskich
oraz: 3 jajka
masło do smażenia
pomidorki koktajlowe
kawałek ogórka
Wytrawne gofry cukiniowe z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej, odsączamy z nadmiaru płynu. Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko, margarynę oraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła. Miksujemy do połączenia się składników (ciasto jest gęste) a następnie dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy na niej gofry. Gotowe gofry podajemy z jajkami sadzonymi oraz dodatkiem warzyw.
Komentarze