Wykwintne z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: składniki siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą wkładamy na ok. 30 min do lodówki a większą częścią wylepiamy posmarowaną margaryną formę (25x35). Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Odciskamy, wykładamy na posypane kaszą manną ciasto w foremce.
2.Masa kokosowa: wszystkie białka (z jednego jajka również) ubijamy z cukrem pudrem na sztywna pianę, dodajemy żółtko i śmietanę, ubijamy jeszcze chwilę. Dosypujemy budyń, wiórki, mąkę i dokładnie mieszamy łyżką. Wykładamy na jabłka.
3.Na masę kokosową ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Do jabłek możemy dodać cynamon bądź cukier waniliowy.
Komentarze