Wuzetka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesianą z kakao mieszamy z masą. Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem formy (30x26 cm) i pieczemy 25 minut w 175 °C. Kroimy na 2 blaty.
2.Żelatynę w rondelku zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy na kilka minut. Dodajemy kolejne 4 łyżki wody i rozpuszczamy żelatynę, podgrzewając na małym ogniu. Studzimy. Śmietanę (750 ml) ubijamy z cukrem pudrem. Mieszamy z żelatyną. Dodajemy maliny.
3.Dolny blat nasączamy nalewką, smarujemy powidłami i śmietaną, przykrywamy drugim blatem. Chłodzimy.
4.Czekoladę rozpuszczamy w reszcie śmietany i polewamy ciasto. Przed podaniem dekorujemy malinami i miętą.
Komentarze