Wuzetka z malinami

4.49 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • Biszkopt: 20 dag cukru
    ● 5 jajek
    ● 5 łyżek kakao
    ● 5 łyżek mąki tortowej
    Oraz: 2 dag żelatyny
    ● kilka łyżeczek nalewki wiśniowej
    ● 850 ml śmietanki 30%
    ● 35 dag malin + do dekoracji
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● ok. 5 łyżek powideł śliwkowych
    ● 12 dag gorzkiej czekolady
    ● listki mięty
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Wuzetka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesianą z kakao mieszamy z masą. Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem formy (30x26 cm) i pieczemy 25 minut w 175 °C. Kroimy na 2 blaty.
  • 2. Żelatynę w rondelku zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy na kilka minut. Dodajemy kolejne 4 łyżki wody i rozpuszczamy żelatynę, podgrzewając na małym ogniu. Studzimy. Śmietanę (750 ml) ubijamy z cukrem pudrem. Mieszamy z żelatyną. Dodajemy maliny.
  • 3. Dolny blat nasączamy nalewką, smarujemy powidłami i śmietaną, przykrywamy drugim blatem. Chłodzimy.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w reszcie śmietany i polewamy ciasto. Przed podaniem dekorujemy malinami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować