Wuzetka a'la jolin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotować (każde osobno) 3 biszkopty kakaowe. Białka ubić na sztywno, dodać cukry. Następnie stopniowo dodawać żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę i kakao. Masę wyłożyć na okrągłą tortownice i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20min.
2. Krem waniliowy: krem do tortu przygotować według instrukcji na opakowaniu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i dodać do kremu.
3. Słonecznik sprażyć na suchej, nagrzanej patelni i ostudzić.
4. Przełożenie: biszkopt kakaowy- 1/4 kremu- maliny- następna 1/4 kremu- biszkopt kakaowy- 1/4 kremu- sprażony słonecznik- pozostały krem- biszkopt.
5. Przygotować polewę czekoladową: w garnku roztapiamy masło i czekolady. Mieszając dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Studzimy, a kiedy zacznie tężeć mieszamy z polewą czekoladową. Wykładamy na biszkopt kakaowy i posypujemy startą czekoladą.
Komentarze