Wuzetka - łatwy przepis

4.49 (146 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Choć wygląda, jak tradycyjna wuzetka, jest dużo łatwiejsza w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 opakowania budyniu czekoladowego
    ½ szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    0,5 litra kremówki 36%
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    1 lub 2 łyżki cukru pudru
    (w zależności od upodobań)

    Polewa:
    Tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki wody
    2 łyżki mleka
    ¼ kostki margaryny

    Dodatkowo:
    Dżem porzeczkowy/wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Wuzetka - łatwy przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę i posmarować dżemem.

    Bita śmietana:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim ciastem. Resztę kremówki pozostawić do dekoracji.

    Polewa:
    Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

    Przed podaniem, kawałki ciastka udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować