Wuzetka

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wuzetka domowej roboty smaczniejsza niż z cukierni

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (40g) np. Cykoria
    20 dag margaryny np. Kasi
    0,5-1 szklanki mleka (w zależności od stopnia chłonności płynu przez mąkę)
    15-20 dag cukru
    4 jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 płaskie łyżki kakao
    Krem: opakowanie kremu o smaku śmietankowym/waniliowym np. Cykoria
    zimne mleko do przygotowania kremu (ok. 250-300 ml)
    Polewa:
    50g gorzkiej czekolady
    3-4 łyżki mleka
    Ponadto:
    4 łyżki dżemu śliwkowego lub morelowego
    3/4 szklanki osłodzonej wody z sokiem z cytryny do nasączenia ciasta lub inny dowolny poncz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć. nadal ucierając porcjami dodawać jajka, cukier, mleko oraz mąkę wymieszaną z budyniem, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą dużej tortownicy. Upiec w 145*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Oba nasączyć. Przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu. Dolny placek posmarować dżemem, nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem. Rozprowadzić na powierzchni ciasta. Odstawić aby polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować