Wołowina z pak choi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świętna propozycja na szybką kolację, którą zamierzamy spędzić w łóżku oglądając swój ulubiony film. Szybkie, aromatyczne i zdrowe :)

  • 30 min

Składniki:

  • 400 gramów wołowiny np. z łopatki
    Marynata:
    1/3 szklanki sosu sojowego
    1 łyżka oleju sezamowego
    Kieliszek wódki
    Kieliszek słodkiego wina
    2 żabki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 papryczka chilli posiekana
    2 łyżeczki startego imbiru
    2 łyżeczki cukru brązowego
    ½ łyżeczki skóry otartej z limonki
    2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
    Warzywa
    2 kapusty pak choi
    1 cebula czerwona
    ½ cebuli białej
    ½ pęczka szczypiorku
    ½ żółtej papryki
    ½ czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Sosy

Wołowina z pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w paski. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą w miseczce, po czym do gotowej marynaty wkładamy pokrojone mięso i marynujemy je minimum 15 minut. W międzyczasie kroimy warzywa. Paprykę kroimy w paski. Cebulę w piórka, a kapustę pak choi w dość grube paski. Mięso wyjmujemy z marynaty, marynatę zachowujemy. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub woku od 3-6 minut ( w zależności od stopnia wysmażenia mięsa ), usmażone mięso przekładamy na miseczkę. Na patelnie wrzucamy teraz pokrojoną cebulę i chwilę ja przesmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i wlewamy marynatę. Całość dusimy 3 minuty, po tym czasie dodajemy mięso mieszamy – dusimy 1 minutę. Przekładamy wszystko na talerz. Serwujemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować