Wołowina z imbirem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wołowina w chińskim wydaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
    200 g marchwi
    1 żółta papryka
    1 cebula
    2 dymki
    70 g imbiru
    100 ml bulionu mięsnego
    Marynata : 2 łyżki ciemnego miodu
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wołowina z imbirem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina z imbirem i warzywami 1. Marynata : wymieszałem miód, sos sojowy i mąkę.
    Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na cienkie paski. Zalałem połową marynaty i odstawiłem na ok. 20 minut. Cebulę, marchewkę, i cukinię po obraniu pokroiłem w plasterki. Paprykę oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w paski o długości ok. 3 cm. Dymki obrałem, pokroiłem w paski tej samej długości co papryka. Obrałem imbir obrałem i posiekałem. Zamarynowane mięso obsmażyłem z obu stron na oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz.
  • Wołowina z imbirem i warzywami 2. Włożyłem na patelnię pokrojone warzywa, na tłuszczu ze smażenia mięsa dusiłem pod przykryciem 10 minut , które zalałem bulionem.
    Zmniejszyłem ogień, dodałem resztę marynaty, gotowałem, mieszając, aż sos zgęstniał.
    Dodałem imbir , dusiłem minutę. Włożyłem mięso, wymieszałem i pozostawiłem na ogniu jeszcze 2 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy