Wołowina z brukselką i kluseczkami

0 (0 ocen)

Brukselka jest smaczna i zdrowa

Składniki:

  • 700 g wołowiny
    3 łyżki smalcu
    50 ml czerwonego półwytrawnego wina
    3 średnie marchewki
    kilka brukselek
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    2 l bulionu wołowego
    liść laurowy
    sól, pieprz, szczypta tymianku
    kilka kropel sosu sojowego

Wołowina z brukselką i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i szczyptą tymianku. Wymieszać, wlać wino - smażyć kilka minut niech odparuje, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli przełożyć mięso do garnka i zalać bulionem z liściem laurowym ( tak aby mięso było przykryte ).
  • Wołowina z brukselką i kluseczkami 2. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Brukselkę ugotować osobno w osolonej wodzie, pokroić w ćwiartki. Kiedy wołowina będzie miękka można zagęścić 2 - 3 łyżkami mąki lub dodać kromkę chleba bez skórki ( w razie potrzeby więcej ), dodać brukselkę ( w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem ) zamieszać.
    Podawać z kluseczkami śląskimi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy