Wołowina soczewicą i ryżem.

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Sycące i aromatyczne danie na obiad.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • (na ok 3-4 osoby) 400 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3/4 pora, 3 obrane i sparzone pomidory (lub pomidory z puszki) , 1 ząbek czosnku, 3 pełne łyżki koncentratu (przecieru) pomidorowego, pół łyżeczki mielonego imbiru, 0,5- 0,75 szkl soczewicy, sól, pieprz, natka pietruszki,woreczek ryżu pełnoziarnistego, 0,75 l wody, oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina soczewicą i ryżem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić. Pokroić na kawałki 1x1 lub w podłużne paski o szer 0,5 cm. Do garnka wlać łyżkę oliwy, dobrze rozgrzać i wrzucić mięso. Po ok 10 min jak się zetnie dodać zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Następnie zmniejszamy ogień i kroimy cebulę w kostkę, a pora na paski. Dorzucić do mięsa, podlać wodą i dusić dalej na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok 90 min. Mięso doprawimy na końcu żeby wołowina mogła zmięknąć ponieważ w połączeniu z solą robi się na beton:] Wsypujemy imbir. Gdy mięso jest miękkie dokładamy do niego pokrojone w kostkę pomidory, soczewicę oraz przecier pomidorowy. Dusimy jeszcze ok 20 min. W tym czasie gotujemy ryż na sypko. Podajemy gorące z ryżem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować