Wołowina Rendang

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo rozgrzewające i aromatyczne danie .
Warto przepis zapisać i przygotować tą potrawę w chłodny jesienny dzień. Polecam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650g wołowiny na gulasz
    2 szalotki
    1 dość duża papryczka chili
    3 ząbki czosnku
    2 goździki
    0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    3 cm imbiru
    2 cm galangalu ( nie miałam i nie dodałam)
    6 liści limonki kaffir (u mnie skórka i sok z połówki limonki)
    2 szt trawy cytrynowej
    1szt kory cynamonu
    400ml mleczka kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina rendang - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę mniej więcej 3x3 cm.
    Do miski dodajemy galangal, starty imbir, czosnek, chili, gałkę muszkatołową i szalotkę.
    Wszystko razem zmiksować blenderem wlewając do środka około 0.5 szklanki wody, tworząc coś na wzór pasty.
    Na patelni lub w garnku upraż korę cynamonu i goździki. Gdy zaczną wydawać ładny zapach, dodaj pastę i smażymy aż składniki będą wydzielać silny aromat i zaczną się karmelizować. Teraz czas na dodanie mięsa mleka kokosowego, liście limonki lub soku i skórki, trawy cytrynowej przekrojonej na pół. Składniki zagotować i dusić pod przykryciem ok. 2 godz. od czasu do czasu mieszamy. Gdy na powierzchnię, zacznie wydobywać się tłuszcz to oznacza że sos jest gęsty i gotowy.
    SMACZNEGO

Porady

Podajemy w towarzystwie ryżu. Potrawa jest dość ostra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Ryż Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować