Wołowina po meksykańsku z ryżem

4.49 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To smaczne, oryginalne, kolorowe danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -40 dag wołowiny
    -1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
    -1/2 szklanki kukurydzy z puszki
    -1 czerwona papryka
    -2 cebule
    -4 ząbki czosnku
    -2 pomidory
    -1 papryczka chili
    -5 łyżek oleju
    -1 łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki
    -pieprz cayenne
    -sól
    - pieprz czarny
    -1/2 szklanki ryżu
    -pomidory bez skórki z puszki
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Wołowina po meksykańsku z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pomidorów z puszki dodać posiekaną 1 cebulę i 2 ząbki czosnku, zmiksować tak, aby powstała jednolita, gładka masa.
    Mięso pokroić w cienkie paski, smażyć na patelni w gorącym tłuszczu, dodać 1 posiekaną cebule i 2 ząbki czosnku, dusić na małym ogniu. Gdy mięso zbrązowieje podlewać wodą i dalej dusić. Papryczkę chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić, i dodać do mięsa. Pomidory zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na ok. 15 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory, następnie fasolę, kukurydzę, połowę zmiksowanych pomidorów, dalej dusić bez przykrycia, w miarę potrzeby podlewać ciepłą wodą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz papryką w proszku, posypać szczypiorkiem.
  • Przygotowanie ryżu do dania 2. Przygotowanie ryżu: ryż przesmażyć na oleju, aż zrobi szklisty. Do ryżu stopniowo dodawać pozostałe zmiksowane pomidory oraz ok. szklanki wody. Dusić, ciągle mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować