Wołowe policzki w sosie chrzanowym

4.49 (172 ocen)

  • 3 godz.

Dziś zaproponuję mięśnie policzkowe krowy czyli policzki wołowe.Są bardzo chude, ale twarde.Czas duszenia jednak działa na ich korzyść.Robią się wówczas delikatne i mięciutkie.A w połączeniu z chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne.Polecam spróbujcie!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowych policzków
    kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu
    1-2 szt.marchewki
    2-3 łodygi selera naciowego
    kawałek selera w korzeniu
    1 szt.większej cebuli
    2-3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    5 szt.ziela angielskiego
    świeży rozmaryn
    200 ml czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sok z 0,5 cytryny
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki chrzanu
    1,5 litra bulionu
    2 łyżki mąki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Wołowe policzki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • policzki wołowe 1. Policzki wołowe umyłam i oczyściłam z błon.
  • policzki wołowe mąka 2. Doprawiłam je solą i pieprzem,
    Obtoczyłam w mące.
  • słoninka 3. Słoninkę pokroiłam w kostkę.
  • policzki 4. Gdy zesmażyła się, przełożyłam do garnka policzki.
  • smażenie policzki wołowe 5. Obsmażyłam je z obu stron.
  • warzywa 6. Gdy nabierały złotego koloru - zajęłam się warzywami.
    Pokroiłam na plasterki marchewkę i seler naciowy.
    W kostkę cebulę i korzeń selera.
    Posiekałam czosnek.
  • policzki 7. Wyjęłam z garnka policzki.
  • warzywa 8. Do tego samego garnka wsypałam pokrojone warzywa wraz ziołami,
    zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  • warzywa 9. Wsypałam przyprawy i podsmażyłam warzywa.
  • warzywa policzki 10. Do garnka z warzywami włożyłam podsmażone policzki.
  • policzki wołowe 11. Zalałam wszystko winem.Zagotowałam.
    Wlałam bulion warzywny i dusiłam na wolnym ogniu ponad 3 godziny.
    Można użyć szybkowaru-wtedy czas duszenia się zmniejszy do około 1,5 h.
  • warzywa uduszone 12. Po uduszeniu wyjęłam z garnka policzki.
    Do warzyw wlałam bulion, śmietanę, chrzan i sok z cytryny.
  • sos chrzanowy 13. Wszystko zmiksowałam na aksamitny sos.
    W razie potrzeby doprawić do smaku.
  • policzki wołowe sos chrzanowy 14. Przełożyłam policzki do sosu.
  • policzki wołowe w sosie chrzanowym 15. Teraz wystarczy ugotować np.kaszę jęczmienną lub inną ulubioną.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Policzki wołowe Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować