Włoskie ciasto 12 łyżek

4.3 (235 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czasem przychodzą dni, że ma się ochotę na coś słodkiego, smacznego a do tego szybkiego i prostego w wykonaniu. Takie właśnie jest włoskie ciasto 12 łyżek. Skąd ta nazwa? Z pewnością jeśli spojrzycie na listę potrzebnych składników sami wywnioskujecie, że większość z nich potrzebna jest w ilości właśnie dwunastu łyżek. Ciasto jest wilgotne, lekko sprężyste i pyszne. Koniecznie spróbujcie

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    12 łyżek cukru12 łyżek mąki pszennej
    12 łyżek mleka
    12 łyżek oleju słonecznikowego
    sok z 1/2 cytryny
    8g proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.3 (235 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Włoskie ciasto 12 łyżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoskie ciasto 12 Łyżek 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz olej. ńa końcu powoli wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy.
  • Włoskie ciasto 12 łyżek 2. Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch gotowego ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować