Włoski sernik z figami i sosem balsamicznym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Łatwy w przygotowaniu, smaczny i efektownie wyglądający... Zdecydowanie inny od powszechnie nam znanych serników

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka krupczatka: 150 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier puder: 50 litrów
    - żółtko: 1 sztuka
    - zimna woda: 2 łyżki
    MASA SEROWA:
    - ricotta: 500 gramów
    - masło: 50 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - brązowy cukier: 50 gramów
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - suszone figi: 4 sztuki
    - sok z limonki: 1 łyżka
    - skórka starta z cytryny: 0.5 sztuki
    DO DEKORACJI:
    - glassa balsamiczna: 5 łyżeczek
    - suszone figi: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Włoski sernik z figami i sosem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Zimne masło siekamy na kawałeczki, następnie mieszamy palcami z mąką do momentu aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. dodajemy żółtko i zimną wodę, szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkąłdamy na pół godziny do lodówki. Natępnie wylepiamy nim tortownicę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 15 minut z obciążeniem, potem do zrumienienia bez papieru i fasoli, wyjmujemy, studzimy.
  • 2. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zmielony ser, budyń, sok z limonki, skórkę cytrynową oraz pokrojone na plasterki figi. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stC i pieczmy około 1 godziny. Studzimy początkowo w otwartym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zdejmujemy obręcz tortownicy.
  • 3. Po całkowitym wystudzeniu, kroimy na kawałki, polewamy glassą balsamiczną i dekorujemy suszonymi figami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Ricotta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik

To może cię zainteresować