Włoski chlebek

0 (0 ocen)

Miałam ochotę na chleb.Więc zabrałam się do przygotowań.Otworzyłam lodówkę...oliwki.Potem spojrzałam na kuchenny parapet...bazylia.I tak powstał mój aromatyczny,chrupiący o włoskich klimatach chlebek.

Składniki:

  • Składniki:
    250 g mąki pszennej
    250 g mąki graham
    1,5 łyżeczki soli
    100 g drożdży
    200 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    100 ml oliwy
    3-4 łyżki oliwek zielonych
    2 łyżki ziół prowansalskich
    2 łyżki posiekanej bazylii

Włoski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę.Na środku robimy dołek.Wrzucamy tam rozkruszone drożdże,cukier,łyżkę mąki z miski i odrobinę wody.Mieszamy i odstawiamy na chwilkę,aby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie kroimy oliwki w plasterki,bazylię siekamy.Dodajemy do ciasta zioła,bazylię,oliwę,wodę i wyrabiamy ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwki i sól.Sól dajemy na sam koniec,żeby nie zakłóciła pracy drożdży.
  • 2. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200'C.Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy,przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Smarujemy wierzch chlebka zimną wodą i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy 25-30 minut,aż chlebek będzie rumiany.
    Inspiracja:Mój własny pomysł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy