Miałam ochotę na chleb.Więc zabrałam się do przygotowań.Otworzyłam lodówkę...oliwki.Potem spojrzałam na kuchenny parapet...bazylia.I tak powstał mój aromatyczny,chrupiący o włoskich klimatach chlebek.
Składniki:
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki graham
1,5 łyżeczki soli
100 g drożdży
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
100 ml oliwy
3-4 łyżki oliwek zielonych
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej bazylii
Włoski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę.Na środku robimy dołek.Wrzucamy tam rozkruszone drożdże,cukier,łyżkę mąki z miski i odrobinę wody.Mieszamy i odstawiamy na chwilkę,aby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie kroimy oliwki w plasterki,bazylię siekamy.Dodajemy do ciasta zioła,bazylię,oliwę,wodę i wyrabiamy ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwki i sól.Sól dajemy na sam koniec,żeby nie zakłóciła pracy drożdży.
2.Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200'C.Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy,przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Smarujemy wierzch chlebka zimną wodą i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy 25-30 minut,aż chlebek będzie rumiany.
Inspiracja:Mój własny pomysł.
Komentarze