Włoski chlebek - Focaccia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty i pyszny włoski chlebek focaccia. Włoskie zapachy w polskim domu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 szklanki mąki pszennej 400 - 450 ( tortowa )
    -3/4 szklanki wody ( letniej przegotowanej)
    -1/3 kostki drożdży świeżych
    - 1 łyżeczka cukru
    -1 łyżeczka soli
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka oregano
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - suszone pomidory ( kilka sztuk )
    -kilka krążków czerwonej cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia Przekąski

Włoski chlebek - focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Focaccia. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem . Gdy się rozpuszczą dodajemy łyżkę mąki oraz letnią wodę w takiej ilości aby powstała nam masa o gęstości kwaśnej śmietany.
    Odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
  • Focaccia. 2. Do mąki dodajemy oregano , sól , łyżkę oliwy z oliwek i wyrośnięty rozczyn oraz tyle przegotowanej wody ( reszta tej, którą daliśmy do rozczynu) aby powstało gęste ciasto, które odchodzi brzegów miski w czasie wyrabiania . Mieszamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia .
  • Focaccia. 3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Zwilżonymi oliwą dłońmi rozciągamy placek na grubości ok. 1 cm. W placku robimy palcami wgłębienia w które wciskamy pokrojone , suszone pomidory , na wierzchu układamy krążki czerwonej cebuli i wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut na środkowej półce .
  • Focaccia. 4. Ciepłą focaccię kroimy w romby i podajemy maczając w oliwie w oliwie .

Porady

Do Focacci można dodać oliwki, które wciskamy razem z suszonymi pomidorami w wyrośnięte ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować