Włoski chlebek - focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem . Gdy się rozpuszczą dodajemy łyżkę mąki oraz letnią wodę w takiej ilości aby powstała nam masa o gęstości kwaśnej śmietany.
Odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
2.Do mąki dodajemy oregano , sól , łyżkę oliwy z oliwek i wyrośnięty rozczyn oraz tyle przegotowanej wody ( reszta tej, którą daliśmy do rozczynu) aby powstało gęste ciasto, które odchodzi brzegów miski w czasie wyrabiania . Mieszamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia .
3.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Zwilżonymi oliwą dłońmi rozciągamy placek na grubości ok. 1 cm. W placku robimy palcami wgłębienia w które wciskamy pokrojone , suszone pomidory , na wierzchu układamy krążki czerwonej cebuli i wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut na środkowej półce .
4.Ciepłą focaccię kroimy w romby i podajemy maczając w oliwie w oliwie .
Porady
Do Focacci można dodać oliwki, które wciskamy razem z suszonymi pomidorami w wyrośnięte ciasto.
Komentarze