Włoska Tarta

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wyśmienite danie dla miłośników tarty !!!!!!!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów na słono
    125 g margaryna
    75 ml woda
    1 łyżka oleju
    tłuszcz do wysmarowania blachy
    1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
    Nadzienie:
    500 g mięso mielone
    2 jaja
    300 g szpinak mrożony
    1 łyżka masła
    1-2 ząbki czosnku
    4-5 łyżki śmietany
    200-230 g ser feta
    2 pomidory
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Włoska tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska Tarta 1. Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wodę,olej i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok.2-3 min. do połączenia się składników.
    Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując mąką.
  • Włoska Tarta 2. Wyłożyć ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
  • Włoska Tarta 3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak. Gdy woda odparuje, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Chwile wszystko jeszcze podsmażyć i na sam koniec wymieszać szpinak ze śmietaną.
    Mięso rozdrobnić na patelni i lekko obsmażyć, zdjąć z ognia, wbić 2 jaja i wymieszać.
  • Włoska Tarta 4. Na tarte wyłożyć całe mięso mielone, a następnie ułożyć flagę, nakładając najpierw szpinak, ser feta i pomidora pokrojonego w mniejsze kawałki, bądź plasterki.
    Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° bez termoobiegu ok.20-35 min.

Porady

Radzę użyć smarowanej fety i nie dawać jej za grubo bo tarta będzie za słona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować