Włoska pizza

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na ciasto napisany przez Włocha

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 00 lub 500
    300ml letniej wody
    25ml oliwy extra virgin
    4g soli
    3 g świeżych drożdży lub 2 gramy suchych
    Sos:
    Puszka pomidorow pelati
    Pęczek świeżej bazyli
    Oliwa,sól, pieprz
    Skladniki do pizzy wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Włoska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie. W miszeczce mieszamy wodę, sól, drożdże i oliwe. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Wlewamy do miski w zrobione wgłębienie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
    Po tym czasie mieszamy ciasto w misce i kiedy jest w miare sprężyste przykrywamy miske folia i chowamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na pół i ponownie chowamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    W miedzy czasie wrzucamy pomidory do garnka, gotujemy do wygotowani wody. Dodajemy bazylię, oliwe i przyprawy i blendujemy.
    Gotowe ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem i dodajemy swoje ulubione dodatki.
    Pieczemy 16 min w temperaturze 220 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować