Właściwości grzybów - wybieraj mądrze

Najbezpieczniejsze są grzyby hodowlane, np. pieczarki. Te, które rosną w lesie, mają co prawda więcej aromatu, ale i trujące sobowtóry. Lepiej nie wkładaj do koszyka grzybów, których nie potrafisz rozpoznać. Podczas kupowania obejrzyj kapelusze borowików czy maślaków. Ich zmieniony kolor oznacza, że zawierają szkodliwe toksyny, np. pochodzące z metali ciężkich. Po przyniesieniu do domu grzyby opłucz, najlepiej przed pokrojeniem. Inaczej nasiąkną wodą, a to psuje ich smak. Grzybów nie trzeba obierać z wyjątkiem kani, maślaka i pieczarki, które mają grubą skórkę.

Właściwości grzybów - antyrakowy składnik

Badania wykazały, że substancje zawarte w grzybach – glukany, których najwięcej jest w boczniakach, potrafią niszczyć komórki rakowe. Właściwosci grzybów są na tyle pozytywne, że lekarze w Japonii podają je jako lek w terapii antynowotworowej. Dieta bogata w grzyby pomaga też obniżyć ciśnienie.

Właściwości grzybów - lekkostrawne danie

Grzyby mają opinię ciężkostrawnych. Jednak można je przyrządzić w wersji light. Najlepiej unikać podanych z sosem smażonych borowików i zawiesistych zup zabielanych śmietaną. Warto postawić na lekkie makarony oraz sałatki z grzybami grillowanymi na małej ilości oliwy. Ponieważ są cięzkostrawne, powinny je ograniczyć osoby z zespołem jelita drażliwego oraz problemami żołądkowymi.

Właściwości grzybów - porcja białka

Warto co jakiś czas zastąpić schabowego grzybami. Naukowcy odkryli, że taka zamiana zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej u kobiet aż o 30 procent. Jednak to nie tylko jedyne pozytywne właściwości grzybów - grzyby świetnie zastępują mięso, bo tak jak ono mają dużo białka. Organizm najlepiej przyswaja to, które zawierają borowiki. Poza tym grzyby mają mniej kalorii i w przeciwieństwie do mięsa – zero tłuszczu. Dlatego lazania z pieczarkami jest mniej tucząca od porcji kotleta mielonego.

Właściwości grzybów - poznawaj nowe gatunki

W chińskiej restauracji warto wybrać danie z orientalnymi grzybami. Mają one jeszcze więcej antyrakowych substancji niż występujące u nas gatunki. Chińczycy stosują je jako leki od setek lat. Najskuteczniejsze są grzyby shiitake, które mają mnóstwo lentinanu. Ten roślinny związek silnie dopinguje system odpornościowy do walki z komórkami rakowymi.

Autor Kaja Tyzenhauz